sâmbătă, 18 aprilie 2015

Bolile sistemului endocrin

La fel ca orice sistem al corpului uman, sistemul endocrin poate avea disfuncții, aceste fiind: hiposecreția (insuficienta de hormon) si hipersecreția (cantitate prea mare de hormon).
Bolile endocrine pot fi cauzate de anumiți factori, biologici (virusuri, bacterii) sau care țin de mentalitate (traumatisme cu efect psihic negativ).
1) Hipofiza

La copii, hipofunctia se manifesta prin nanism hipofizar, care se caracterizeaza prin ramanerea copilului pitic (80-120 cm), dar normal din punct de vedere psihi; iar hiperfunctia se manifesta prin cresterea exagerata in inaltime a copilului (peste 2 m).
La adulti, hiperfunctia se manifesta prin cresterea exagerata a extremitatilor corpului, adica cresterea limbii, buzelor, nasului, degetelor etc. Aceasta boala se numeste acromegalie.
2) Tiroida
In copilarie, hipotiroidismul determina incetinirea dezvoltarii organismului (incetinirea cresterii), deci ramanand pitic si disproportionat. De asemenea, cantitatile insuficiente de hormoni tiroidieni deregleaza sau impiedica dezvoltarea normala a sistemului nervos, rezultand idiotenia.
In momentul in care tiroida lipseste rezulta idiotia, cu tulburari neuropsihice grave.
Hipofunctia la adulti determina scaderea temperaturii corpului, diminuarea fortei musculare, scaderea capacitatii intelectuale si incetinirea functiilor circulatorii, respiratorii si digestive.
La adulti, hipertiroidismul este reprezentat de Boala lui Basedow Graves (Boala Basedow Graves), care se manifesta prin prezenta gusei moale sau nodulare, de marimi variabile, tremuraturi rapide in repaus ale membrelor, capului, pleoapelor si limbii, insomnii, scaderea fortei musculare, labilitate afectiva, exoftalmie, clipire rara sau o fixatie a privirii, tulburari cardiovasculare si digestive, intensificarea arderilor la nivel celular, deci scaderea organismului in greutate.
3)Paratiroidele
Boala paratiroidelor este reprezentata de tetanie, adica o insuficienta a hormonilor paratiroidieni. Aceasta apare la populatia tanara, caracterizandu-se prin spasme musculare declansate de efort fizic, frig, emotii si traumatisme usoare.
4)Suprarenalele
Hiposecretia hormonilor suprarenali apare in special la barbati, numindu-se Boala Addison. Iar hipersecretia se manifesta prin obezitate si abundenta parului facial (femei cu barba).
Exista insa si medii care influenteaza activitatea glandelor endocrine, provocand hiposecretie sau hipersecretie. Un astfel de exemplu este gusa endemica, care este prezenta la populatia din zonele muntoase, a caror resurse (apa, aer, sol) sunt lipsite de iod. In aceste cazuri, gusa este de marimi diferite, aproape invizibile sau gigantice, si cu consistenta moale sau dura. In cele mai grave situatii sunt incetinite functiile de dezvoltare fizica si psihica, aceasta boala numindu-se cretinism.

Un comentariu: