Acestia sunt vizibili la microscop numai in stare condensata (in diviziune).
In functie de tipul de celula, se disting:
- cromozomi de tip procariot
- se gasesc la bacteriile si algele verzi-albastrui din regnul Monera
- contin informatie ereditara compusa dintr-o macromolecula de ADN
- cromozomi de tip eucariot
- contin ADN, proteine, ioni si mici cantitati de lipide
- eucariotele au o structura mentinuta cu ajutorul unor molecule de ARN si au o cantitate mai mare de macromolecule, deoarece celula eucariota este mai mare in comparatie cu cea procariota
Numarul de cromozomi dintr-o celula variaza si reprezinta setul de cromozomi. Numarul de cromozomi difera si este constant de la o specie la alta. Celulele somatice (ale corpului) au un numar dublu de cromozomi si se numesc celule diploide. Fiecare celula somatica are doua seturi omoloage de cromozomi: unul de la mama, iar celalalt de la tata. Cromozomii omologi reprezinta perechile de cromozomi cu aceleasi trasaturi ereditare, dar cu provenienta diferita (de la mama, respectiv tata).
In celulele somatice pot exista mai multe seturi de cromozomi, acele celule fiind triploide, tetraploide etc.
Cromozomii au dimensiuni de 0,2 pana la 5 micrometri, exceptie facand cromozomii glandelor salivare ale unor larve de insecte diptere (ex. musculita de otet: Drosophila melanogaster).
Cariotipul reprezinta organizarea cromozomilor in functie de numar, forma si marimea acestora. In cariotipul eucariotelor exista in setul cromozomial al fiecarei specii cromozomi identici la ambele sexe: autozomi.
Cariograma este reprezentarea grafica a cariotipului unei specii, cromozomii fiind ordonati in perechi omoloage dupa marime si forma.
La majoritatea speciilor, in cariotip sunt doi cromozomi diferiti notati X si Y, numiti heterozomi.
Cariotipul uman are 46 de cromozomi (2n=46), din care 44 autozomi si 2 heterozomi; indivizii masculi au heterozomii XY, iar cei femeli, XX.
Cromozomii sunt alcatuiti din doua cromatine surori unite printr-o portiune numita centromer, rezultand astfel doua brate cromozomiale. Astfel se pot distinge 3 tipuri de cromozomi: metacentric, submetacentric si acrocentric. Dupa aceste trei tipuri, dar si pe baza lungimii totale, cromozomii somatici ai omului au fost clasificati in 7 grupe:
- Grupa A: contine perechile 1-3 (cromozomi metacentrici si submetacentrici)
- Grupa B: contine perechile 4-5 (cromozomi submetacentrici)
- Grupa C: contine perechile 6-12 (cromozomi metacentrici si submetacentrici)
- Grupa D: contine perechile 13-15 (cromozomi acrocentrici cu sateliti, adica telocentrici)
- Grupa E: contine perechile 16-18 (cromozomi metacentrici si submetacentrici)
- Grupa F: contine perechile 19-20 (cromozomii metacentrici cei mai mici)
- Grupa G: contine perechile 21-22 (cromozomii acrocentrici cei mai mici)
Cromozomul X este de mult mai mare decat cromozomul Y, primul fiind asemanator cu cromozomii din grupa C, iar ultimul fiind circa 1/3 din cromozomul X si fiind asemanator cu cromozomii din grupa G.
Pentru identificarea cromozomilor se folosesc metode clasice si moderne. Cu ajutorul celor clasice nu s-au putut identifica decat perechile 1, 2, 3 si 16, insa prin cele moderne (tehnica autoradiografiei) au putut fi identificate si alte perechi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu