vineri, 13 februarie 2015

Sistemul endocrin

Sistemul endocrin este un sistem de relatie, fiind in stransa legatura cu sistemul nervos si influentand activitatea organismului. Acesta este format din organe numite glande.
Glandele sunt de 3 feluri:
a) glande exocrine, care își varsă secrețiile in exteriorul organismului sau in anumite cavități (glandele sebacee la baza firului de par, glandele sudoripare la suprafața pielii, glanda salivara in cavitatea bucala, glanda lacrimala la suprafața ochiului etc.).
b) glande endocrine, care își varsă secrețiile direct in sânge (epifiza, hipofiza, tiroida, paratiroidele, timusul, suprarenalele).
c) glandele mixte, care au atât funcție exocrina, cat si endocrină ( pancreasul si gonadele).
Glandele cu funcție endocrină secreta anumite substanțe, hormoni, care acționează la nivel celular sau la nivelul țesuturilor.

Sistemul endocrin este alcătuit din totalitatea glandelor endocrine, dar si partea edocrina a glandelor mixte.
Acesta este in strânsă legătură cu sistemul nervos si organele de simț.

 1) HIPOFIZA/ GLANDA PITUITARA (creierul endocrin)
Este glanda care controleaza activitatea celorlalte glande datorită hormonilor tropi. De asemenea, aceasta are legaturi stranse si cu sistemul nervos, prin hormonii secretati de hipotalamus.
Această glandă este situata la baza creierului mare, avand masa de aproximativ 0,4- 0,6 g si  avand in alcatuire doi lobi (adenohipofiza si neurohipofiza).
Hormonii secretați de aceasta glanda sunt:
- hormonul de creștere (STH)
- hormonii tropi: tireotropi (TSH), adrenocorticotrop (ACTH), gonadotrop
- hormonul foliculina (FSH), cu rol in producerea celulelor sexuale
- hormonul luteinizant  (LH)
 - hormonul antidiuretic/vasopresina (ADH), cu rol in mentinerea volumului normal de lichide in organism
- ocitocina, rol in stimularea contractiilor musculare uterine.

2) TIROIDA (glanda-fluture)
Glandă situata la baza laringelui, in fata traheii. Aceasta glanda bogat vascularizata este formata din doi lobi uniti printr-o porțiune numita istm. Hormonii secretati  de aceasta contin  iod, cel mai important fiind tiroxina., cu rol in diferentierea tesuturilor si in procesele de crestere, influenteaza cresterea si dezvoltarea creierului, actioneaza asupra activitatii inimii, intensifica metabolismul si producerea de caldura in organism.

3)PARATIROIDELE
Aceste glande de forma ovoida sunt situate pe fata dorsala a tiroidei, fiind in numar de patru. Secreta hormonul paratiroidian (cu rol in reglarea calciului si fosforului din organism).

4) TIMUSUL (glanda copilăriei)
Aceasta glanda este situata in spatele sternului si este formata din mai multi lobi. De asemenea, activa numai in copilarie, diminuandu-si activitatea la pubertate. Hormonul secretat de glanda se numeste timic (care contine iod si are functie imunitara), dar secreta si substante cu rol hormonal, care au ca atribuire elaborarea de anticorpi si stimularea cresterii organismului.

5) SUPRARENALELE
Sunt situate deasupra rinichilor (cea dreapta avand forma de piramida, iar cea stanga de semiluna) si prezinta doua zone distincte: corticosuprarenala (situata la exterior) si medulosuprarenala (la interior; de origine nervoasa).
Corticosuprarenala secreta hormonii mineralocorticoizi: aldosteronul si DEZOXICORTICOSTERONUL, cu rol in reglarea sarurilor minerale si a apei.
Medulosuprarenala secreta hormonii adrenalina si noradrenalina, care se descarca in situatii de stres acut (in urgente), producand vasoconstrictia la periferie si vasodilatatia in anumite organe (muschi, inima, plamani, creier), intensificand ritmul cardiac si respirator, dilatand pupilele si constrictand muschii firelor de par, astfel ridicandu-le; de asemenea, hormonii medulosuprarenalei activeaza transpiratia si reflexul de aparare manifestat prin "lupta sau fuga".

6) PANCREASUL
Aceasta glanda situata in cavitatea abdominala, la nivelul duodenului este o glanda mixta: partea exocrina produce sucul pancreatic, care se varsa in duoden prin canale; si  partea endocrina, care secreta insulina, cu rol in reglarea glucozei din sange.

7) GONADELE
Aceste glande mixte sunt reprezentate de testicule (organe reproducatoare masculine situate extraabdominal) si ovare (organe reproducatoare feminine situate intraabdominal).
Partea endocrina a testiculelor produce hormonul numit testosteron, iar parteaendocrina a ovarelor produce foliculina si progesteron.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu