luni, 14 septembrie 2015

Health Innovation Agenda editia a II-a

"Health Innovation Agenda" este un program al InoMed de informare continua a jurnalistilor romani in privinta inovatiei.
In opinia mea, acest eveniment este unul deosebit, prin care InoMed oferă informații actualizate jurnaliștilor interesați – din punctul meu de vedere prea putini – despre “legătura” dintre medicina si tehnologie.
In prezent, prima pagina a majorității organizațiilor mass-media este ocupata de informații “controversate”, ignorându-se adevăratele știri. Făcând comparație cu alte televiziuni – TV5MONDE, CNN –, în care subiectele prezentate aduc in prim-plan si medicina, IT-ul etc, presa noastră le ocolește, obișnuindu-ne cu alte genuri de subiecte de “dezbatere”. Acesta este si cazul “Health Innovation Agenda”, care expune noutățile din lumea medicala, noi tratamente si tehnologii.
Subiectele abordate în data de 10 septembrie 2015 au fost mai mult decât informative sau interesante, acestea dezvăluind o alta fata a lumii, a tehnologiei și a medicinii – dezvoltarea în armonie cu omul și natura.
Îmi este foarte greu să aleg o tema favorita, deoarece fiecare a adus noi informații despre domeniul specific, prezentate excelent prin invitații și materialele prezentate; însă toate au atras o întrebare comuna: “de ce nu beneficiază toți pacienții de ultima tehnologie în Romania?”, cu opinii împărțite, remarcându-se un răspuns comun– bugetul alocat medicamentelor și tratării bolnavilor – care ar trebui sa fie dezbătut întru-un cadru mai larg.
Am spus ca nu pot alege o singura tema favorita, deci îmi voi exprima opinia pentru fiecare in parte:
1.     Cardiologie
Prof. Dr. Dan Gaiță m-a impresionat profund prin modul în care acesta a tratat subiectul, comparându-l cu exemple de zi cu zi pentru a ne face sa înțelegem tema respectivă.
2.     Hepatita C
Povestea dlui. Livius Kohlen a scos la suprafață o alternativă a tratamentului cu interferon, devenind o dovada vie a noului tratament de eradicare a virusului.
3.     Oncologie
Pentru mine, tema aceasta m-a făcut să înțeleg problema cancerului, dar mai important, să mi se exemplifice, din nou, relația dintre tehnologie și medicina și nivelul de complexitate al analizelor actuale, capabile să determine informații în legătură cu organul/ țesutul/ celula urmărită cu o exactitate aproape SF.
4.     Medicina participativă
A alcătuit o dezbatere foarte utila despre problemele cu care se confruntă pacientul român mediocru, din păcate puțin mediatizată în mod corect, de cele mai multe ori având un alt înțeles.

In concluzie, evenimentul “Health Innovation Agenda” este unul extrem de util, nu numai pentru cetățenii de rând, ci și pentru medici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu