joi, 9 februarie 2017

Fotosinteza

Oxigenul din natura este rezultatul unei ample serii de procese biochimice care se desfasoara la nivelul celulelor din plante, numit fotosinteza.
Fotosinteza este procesul prin care organitele celulare cu pigmenti clorofilieni sintetizeaza substante organice din cele anorganice in prezenta CO2, H2O si a luminii.




Fotosinteza se desfasoara in doua faze:

1) Faza de lumina, unde reactia are loc la nivelul granei. Pigmentii clorofilieni absorb energia luminoasa si o transforma, o parte in energie chimica, prin scindarea moleculelor de apa (ionii de H+ desfac moleculele de CO2 si elibereaza astfel C, care va putea intra in combinatii de sinteza; radicalii HO- vor elibera O2, care va fi eliminat la exterior), iar o alta parte din energia luminoasa este folosita pentru sinteza ATP (acid adenozintrifosforic).
2) Faza de intuneric, in care reactiile chimice se desfasoara in stroma cloroplastului sub actiunea enzimelor care se gasesc in acesta. ATP-ul este folosit pentru reducerea CO2 si obtinerea C6H12O6 (reactii inverse glicolizei). C6H12O6 va lua drumul unor cai metabolice precum depozitarea, conversia in alte glucide (de exemplu amidon, celuloza, fructoza etc.), lipide si proteine.


Fotosinteza si respiratia celulara sunt procese care se completeaza reciproc: fotosinteza transforma energia luminoasa in energie chimica, care va fi utilizata in respiratie; energia solara, in fotosinteza, este "inchisa" in molecule organice, iar in respiratie este "inchisa" in cea mai mare parte in molecule de ATP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu