duminică, 28 septembrie 2014

Sistemul respirator

Definiție:  Sistemul respirator are rol în distribuția de O21 și eliminarea de CO22 din organism.
          Sistemul este alcătuit din:
                 Fose nazale, prezente la nivelul craniului, asigurând comunicarea cu exteriorul prin nări și cu faringele prin două orificii numite coane;
              Faringe care este organul comun dintre sistemul digestiv și cel respirator.
Sistemul respirator
                   Laringe, ce are rol dublu - organ care asigură legatura între faringe și trahee și organ al vorbirii (fonator). În structura sa prezintă 3 carilaje neperechi (cricoid, epiglota și tiroid) și 3 cartilaje perechi (aritenoide, corniculate și tiroaritenoid). În laringe se află și corzile vocale (superioare și inferioare) acționate de mușchii laringelui, între corzi și muschi aflându-se glota.

             Traheea și bronhiile, care sunt plasate paralel cu faringele. Sunt formate din cartilajul tiroid, in continuare prezente secmente cartilaginoase care continua prin bronhii spre plamani. traheea este captusita de mucoasa traheala. Cilii miscatori de pe trahee trimit spre faringe microbii si praful.
                Plămânii, care au un aspect buretos de culoare roz. Ei sunt divizați în secțiuni mai mici numite lobi (segmente pulmonare) și lobuli pulmonari. Ramificațiile bronhiilor se numesc bronhii lobare. Toate aceste ramificații alcătuiesc arborele bronșic. Bronhiolele nu prezintă inele cartilaginoase, dar au fibre musculare netede care ajută la reglarea cantității de oxigen. 
Lobulul pulmonar are forma de piramida si este alcatuit din mai multi acini pulmonari prin care patrund ultimele ramificatii branhiale - branhiolele respiratorii. Acinii pulmonari au forma de ciorchine, iar fiecare segment reprezinta alveolele pulmonare care sunt inconjurate de o retea de capilare sanguine.

[1] O2= formula chimica a oxigenului

[2] CO2= formula chimica a dioxidului de carbon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu