luni, 29 decembrie 2014

Bolile ochiului

Cele mai intalnite boli ale ochiului sunt hipermetropia, miopia, prezbitismul, cataracta si strabismul.
Hipermetropia se caracterizeaza printr-un diametru mai mic al globului ocular, astfel imaginea formandu-se in spatele retinei. In cazul hipermetropiei persoana tinde sa indeparteze obiectele pentru a le vedea clar. Aceasta boala se trateaza cu lentile biconvexe/convergente, iar in cazurile mai grave prin procedee chirurgicale. Prezbitismul este forma hipermetropiei care apare la persoanele de peste 40 ani datorita pierderii elasticitatii cristalinului.. Acesta se trateaza la fel ca hipermetropia.





Miopia se caracterizeaza printr-un diametru mai mic al globului ocular, astfel imaginea formandu-se imaginea in fata retinei. In acest caz, persoanele tind sa apropie obiectele pentru a le vedea mai clar. Miopia se trateaza cu lentile biconcave/divergente, in cazurile mai grave tratandu-se chirurgical.
Daltonismul este un defect al vederii care se caracterizeaza prin incapacitatea de a distinge culorile, in special rosu de verde.
Xeroftalmia este o boala cauzata de lipsa vitaminei A din alimentatie. Aceasta se vindeca prin consumul alimentelor care contin vitamina A.
Astigmatismul este un defect care se caracterizeaza prin vederea incetoseata a obiectelor din departare si apropiere. Aceasta rezulta din opacitatea corneei si se trateaza chirurgical sau prin intermediul lentilelor divergente.
Glaucomul rezulta prin lezarea nervului optic pana la momentul pierderii vederii.
Acestea sunt cele mai raspandite boli ale globului ocular. In cazul in care credeti ca aveti unul sau mai multe simptome aferente unor boli prezentate mai sus, duceti-va de urgenta la medicul oftalmolog pentru un consul de rutina! Nu lasa-ti o boala netratata, deoarece urmarile duc la orbire temorala sau permanenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu