miercuri, 31 decembrie 2014

Iarna, inamicul pasarilor

Iarna este un anotimp plăcut pentru oameni, dar de temut pentru păsări. Temperaturile scăzute doboară anual mii de pasari! Iată câțiva factori care pot îmbolnăvi sau ucide păsările pe timp se iarna:
1) lipsa hranei
Iarna, când păsările au nevoie mare de hrana pentru a absorbi cat mai multe vitamine necesare supravietuirii lor, hrană lipsește! Datorită frigului, tensiunea arteriala încetinește, deci sângele ajunge mai greu la celule, astfel provocând moartea a mii de celule! Prin ingerarea hranei si absorbția de vitamine sângele este mai încărcat de nutrimente care trec mai repede din sânge in celule si astfel hranindu-le. Pentru a opri aceste tragedii ESTE RECOMANDAT SA PUNEM INTR-UN LOC FERIT DE VANT, DAR LA VEDERE, PUTONA PAINE, DACA NU SEMINTE DE ORICE FEL!

2) vântul rece
După cum am precizat mai sus, frigul, care se datorează vântului rece de iarna incetineste tensiunea arteriala, dar nu numai. Vântul încetinește aproape toate funcțiile vitale (circulatia sangvină, respiratia si digestia) daca pasarea nu este activa mult timp (noapte). Ideali mod de a feri păsările de la frig este amplasarea cuiburilor special făcute pentru păsări (dar pot fi făcute si manual) , alaturi de câteva paie sau un material care sa le tina de cald (AVETI MARE GRIJA CA MATERIALUL SA NU FIE UNUL IN CARE SE POT AGATA GHEARELE PĂSĂRILOR).
3) zapada
Zapada reprezinta o capcana pentru pasari din mai multe puncte de vedere:
  • hrana din zapada este o capcana pentru pasari, deoarece se poate ingera odata cu zapada. In momentul in care zapada ajunge in gusa si stomac, aceasta poate provoca inflamatii ale membranelor care captusesc gusa si stomacul.
  • zapada din copaci reprezinta o capcana, deoarece ele nu vad ce se afla sub zapada, deci se pot rani.
  • apa aproape inghetata este un factor care pune in pericol sanatatea pasarilor, deoarece in momentul in care este ingerata, aceasta, avand temperaturi foarte scazute, irita membranele care captusesc organele sistemului digestiv. 
In concluzie,  pentru a proteja viata pasarilor pe timp de iarna trebuie sa avem grija unde le punem mancare, apa, dar si ce fel de adapost le facem. Daca tratati pasarile ca pe micii vostri copii, si ele va vor trata la fel, iar intre voi se va forma o legatura puternica!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu