marți, 3 mai 2016

Cum sa extragi ADN-ul dintr-un fruct?

Acidul dezoxiribonucleic se gaseste in nucleul celulelor si are rolul de a stoca informatia ereditara a fiecarui individ. Printr-un experiment pe care oricine il poate face se poate determina aceasta molecula.
  1. Materile necesare:
    • 3 pahare adanci sau 3 pahare Berzelius
    • alcool izopropilic sau etilic de concentratie 70-90% (cu cat e mai mare, cu atat mai bine)
    • un filtru de cafea
    • ½ banana
    • 4 lingurite de apa (la temperatura cmerei)
    • 2 lingurite de detergent lichid
    • 1 lingurita de sare
  2. Pasul 1:
  3.  Pisati jumatatea de banana foarte bine (eu am folosit o punga de mancare, unde am pus banana).
  4. Pasul 2: 
  5. Amestecati apa, detergentul si sarea intr-un pahar. ATENTIE! NU AMESTECATI PREA TARE PENTRU A EVITA APARITIA BULELOR!!
  6. Pasul 3: 
  7. Intr-un pahar turnati banana pisata si solutia de la pasul 2 si amestecati-le pana se obtine o solutie omogena, evitand si de aceasta data crearea bulelor.
    Daca ati pisat banana intr-o punga, turnati solutia de apa, detergent si sare in acea punga si amestecati-le, evitand crearea bulelor.
  8. Pasul 4: 
  9. Solutia obtinuta anterior turnati-o intr-un pahar cu un filtru in el si lasati-o aprox. 20-30 minute. Se va obtine un lichid alb-transparent lipicios. Acesta este ADN-ul tuturor celulelor din acea bucata de banana!
  10. Pasul 5: 
  11. Dupa ce s-a filtrat, inlaturati filtrul si adaugati cate putin alcool, pana cand diferenta dintre nivelul lichidului de la pasul 4 si cea a alcoolului (cel din urma are densitate mai mica si ramane la suprafata) este de aproximativ 1 cm, apoi asteptati inca aprox. 10-15 minute.
    Veti observa ca firicele asemanatoare panzelor de paianjen se vor ridica si vor incepe sa pluteasca. Acela este ADN-ul unei secvente!

Daca vreti sa vedeti la microscop un exemplar va trebui sa fie cat mai subtire, pentru a se observa o forma spiralata.
Experimentul consta in penetrarea membranei si a nucleului cu ajutorul solutiei de detergent, sare si apa, astfel eliberandu-ss secvente ADN. Insa datorita faptului ca sunt milioane de celule care alcatuiesc acea jumatate de banana, se obtine in urma filtrarii un lichid vascos, alcatuit numai din acele secvente. Alcoolul, fiind uspr, capteaza unele secvente, evidentiidu-le.
Pentru videoclipul cu pasii de mai sus, click aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu