joi, 21 iulie 2016

Extragerea ADN-ului in cadrul Academiei de Hemofilie

Joi, 7 iulie, am avut onoarea de a efectua experimentul de extragere a acidului dezoxiribonucleic dintr-o banana in cadrul Academiei de Hemofilie, proiect organizat de Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania (ANHR).

Hemofilia este o boală hemoragică ereditară cauzată de deficitul unei proteine de coagulare, prezentă în mod normal în plasmă. Boala se transmite ereditar de la tată la fiică şi de la mamă la fiu. Incidenţa ei este de 1 sau 2 din 10.000 naşteri de sex masculin (aproximativ 2.200 de hemofilici în România). sursa: Ce este hemofilia
Participantii proiectului au fost foarte incantati de ideea de a vedea ADN-ul, molecula din care lipseste factorul VIII, in hemofilia de tip A, sau factorul IX, in cea de tip B.  Fiecare a participat la acest experiment, pregatind solutia de apa, detergent si sare, pisand banana etc.





La final, organizatorul Academiei de Hemofilia si fondatorul ANHR a observat si el molecula extrasa de copii! 
Videoclipul cu pasii urmati de copii in realizarea experimentului poate fi vazut pe pagina de facebook a blogului (Biologia), pe cea de twitter (Biology), dar si pe canalul de youtube aferent paginii: Stiinta si IT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu