marți, 8 iulie 2014

Receptorii cutanati

Receptorii cutanati sunt localizati in piele, fiind reprezentati de nervii senzitivi.
La pesti, in tegument ( piele) sant prezente terminatii nervoase libere care se distribuie printer celulele epidermice [1].
La amfibieni, la nivelul epidermului exista, asemenea pestilor, terminatii nervoase libere, iar la nivelul dermului, terminatii incapsulate.
La reptile, tegumentul de sub solzii cornosi, care apara epiderma[2], prezinta receptorii tactili.
La pasari, receptorii cutanati sunt mai bine diferentiati decat la reptile, uneori asemanandu-se cu cei de la mamifere. La nivelul dermului, pasarile se aseamana cu mamiferele, fiind prezenti corpusculii[3] Meckel, iar corpusculii considerate particulari, Grandry si Herbst, pot fi omologati cu corpusculii Wagner- Meisner si, respective, Vater- Paccini.
Corpusaculii Grandry se gasesc, la unele specii, si in tegumentul ciocului si al cavitatii bucare; acesti corpusculi fiind alcatuiti din cate doua pana la 7 celule senzoriale voluminoase, care vin in contact prin fetele plane.
La mamifere, organele tactile sunt raspandite inegal pe suprafata corpului, avand densitate mai mare in zonele nude ( unde epiderma, derma si hepoderma sunt mai subtiri << zona nasului>>). Fiind acoperite cu blasa, mamiferele nu pot culege excitatii cutanee, cu exceptia suprafetelor nude.




[1] Celule epidermice= cellule care intra in alcatuirea epidermei
[2] Epiderma=  primul strat al pielii
[3] Corpusculi= particica de materie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu