marți, 8 iulie 2014

Urechea si functiile ei

Pentru inceput, urechea are 2 roluri importante: mentinerea echilibrului si auzul.

                               I.            AUZUL

Auzul este unul dintre cele mai importante simturi, atat la animale, cat si la oameni. Auzul este prezent incepand cu subregnul crustacei ( apare pentru prima data in seria animal auzul. El este perceput de crustacei prin OTOCIST), clasa nevertebrate, regnul animal.
Urechea acestor animale poate prezenta pavilioane (AURICULA/PINNA) de diferite marimi, dar nu este o regula ca animalele sa aiba pavilioane mari pentru a putea auzi. Pana la subregnul mamifere, clasa vertebrate animalele nu prezinta pavilioane.

Animalele din subregnul crustacei prezinta numai un aparat numit otocist, care contine otolite, ce recepteaza vibratiile aerului, generand senzatia de auz.
Otocistul este primul aparat auditiv din seria animal.
La insecte, aparatul auditiv este reprezentat de timpan si peri senzoriali.
TIMPANUL= membrana vibratoare cu rol in auz;
Aceste doua elemente ( timpan si peri senzoriali) sunt prezente la insectele cantatoare (greieri, lacuste). Astfel greierii receptioneaza sunete de 300-800 Hz, iar lacustele de pana la 9000 Hz. Organele de auz ale insectelor poseda, pe langa organul timpanal, si unele dilatari ale traheilor care amplifica senzatia de auz.

La clasa vertebrate, structura urechii este urmatoarea:
1.    AURICULE ( PINNA) sau pavilioanele sunt prezente incepand cu subregnul mamifere, cu rol in receptarea mai usoara a undelor sonore.
2.    CANALUL URECHII, o structura tubular cu lungime de minim 5 cm, prin care undele sonore ajung la timpan.
3.    Urechea externa, care cuprinde pinna si canalul urechii.
4.    Urechea medie, care incepe de la timpan si se termina la canalul Eustachean ( trompa lui Eustache), care asigura aerisirea urechii medii, contribuind la reglarea presiunii asupra timpanului.
5.    Urechea interna are rol si in mentinerea echilibrului. Prin canalele umplute cu lichid limfatic.

                             II.            MENTINEREA ECHILIBRULUI

Mentinerea echilibrului este efectuata de senzori aflati in urechea interna a vertebratelor.
La toate vertebratele, labirintul membranos prezinta doua canale: utricula si sacula, iar in sacula sunt localizati receptorii statici.
La pesti nu exista decat urechea interna, care prezinta trei canale, sacula, utricula si lagena.

Deci, in concluzie, mentinerea echilibrului se datoreaza unor senzori statici, care se afla in urechea interna a animalelor vertebrate, incepand cu pasarile, in melc, o maximizare a lagenei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu