luni, 14 iulie 2014

Sistemul nervos

Sistemul nervos e alcatuit din substanta cenusie ( formata din corpii neuronilorș cu rol de a analiza informatiile primite din mediu) si substanta alba ( formata din prelungirile neuronilorș cu rol in transmiterea comenzilor). Sistemul este reprezentat de encefal, maduva spinarii, nervi si ganglioni nervosi. Sistemul nervos este de doua feluri:

SISTEMUL NERVOS CENTRAL

Sistemul nervos central reprezinata partea esentiala, in care sunt localizati centrii de coordonare si corelatie.

 SISTEMUL NERVOS PERIFERIC

Sistemul nervos periferic are ca rol transmiterea mesajelor de la periferia corpului la sistemul nervos central. 

In seria vertebratelor, sistemul nervos uneste encefalul cu maduva spinarii ( ambele formate din substanta cenusie << corpul neuronilor si fibre amielinice >>).  
Cea mai distincta trasatura a sistemului nervos este capacitatea de a reactiona la stimuli, insusire numita excitabilitate.
Stimulii sunt trimisi spre encefal prin sinapse ( legaturi realizate la nivelul neuronilor), acestea realizandu-se intre dentrite si axon sau intre dentritele a 2 neuroni.

Sistemul nervos central este reprezentat de o serie de organe nervoase:

1)    Maduva spinarii
Este localizata in canalul coloanei vertebrale si are aspect de cilindru turti antero-posterior. La exterior prezinta substanta alba, iar la interior substanta cenusie. Maduva spinarii este centrul reflexelor neconditionate:dilatarea pupilei, accelerarea batailor inimii, contractia vaselor de sange.
Maduva spinarii
2)    Encefal

a) Trunchiul cerebral

Reprezinta partea inferioara a encefalului si este acoperit posterior de celelalte formatiuni ale acestuia. Este format din 3 componente: mezencefal, puntea lui Varolio si bulbul rahidian, care se afla in prelungirea maduvei spinarii. Trunchiul cerebral este centrul reflexelor necoditionate:respiratia,deglutitia,masticatia.

b) Cerebelul
 Se afla in partea posterioara a trunchiului cerebral. Este format din doua emisfere cerebeloase unite printr-o portiune mijlocie. Emisferele cerebeloase sunt brazdate de cute paralele. Cerebelul este responsabil cu mentinerea echilibrului.

c) Creierul mare

Este format din doua emisfere cerebrale separate printr-un sant, in profunzimea caruia emisferele sunt unite printr-o masa de substanta alba. Suprafata emisferelor este cutanta, prezentant unele santuri mai adanci care despart lobii cerebrali si altele mai putin adanci, care impart la randul lor lobii cerebrali in giri sau circumvolutii cerebrale.
Lobii cerebrali poarta numele oaselor craniului, ei fiind:
  •      Lobul frontal
  •      Lobul parietal
  •      Lobul temporal
  •      Lobul occipital
Lobii creierului mare
De asemenea, creierul mare este centrul nervos al reflexelor conditionate (dobandite pe parcursul vietii);iar maduva spinarii si trunchiul cerebral sunt centrii nervosi pentru cele neconditionate ( innascute).

Un comentariu: