duminică, 20 iulie 2014

Sistemul osos

Def.: Sistemul osos reprezinta totalitatea oaselor din corpul vertebratelor. Sistemul osos cuprinde endoscheletul[1] si exoscheletul[2].


                                                                 Scheletul la pesti


          Scheletul la pesti este atat intern, cat si extern. Scheletul extern al pestilor este reprezentat de solzi, produsi din piele, care in trecut erau imense placi osoase.


Coloana vertebrala


          Coloana vertebrala a evoluat de la o clasa de vertebrate la alta. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre, sacru si coccis. Articulatia intervertebrala se face prin intermediul corpurilor si a proceselor de articulatie ( prezigapofize- anterioare si postzigapofize- posterioare).
          La pesti, coloana vertebrala este diferentiata in doua regiuni: cea a trunchiului si cea a cozii.
          Singura diferenta dintre coloana vertebrala a pestilor si cea a amfibienilor este accentuarea dintre cele doua regiuni. Dar la reptile, coloana vertebrala este diferita de la subclasa la alta. Astfel, la Crocodilieni coloana vertebrala prezinta o regiune toracala si una lombara.
          La pasari, coloana cervical poseda un numar variabil de vertebre, in general 14-15, dar pot fi 8 ( la colibri), sau chiar 21 ( la unele lebede), 13 ( la porumbei) etc.
          La mamifere, coloana vertebrala contine 24-25 de vertebre, distribuite astfel: in regiunea cervicala – 7; in regiunea toracala – 12-13; iar in regiunea vertebrelor lombare – 5.

Sternul


        Def.: este o piesa impara, dispusa pe linia medio- ventral a regiunii toracale.
          Prezinta suprafete de insertie pentru musculatura pectorala, intervenind, dealtfel, in miscarile respiratorii.
La unele vertebrate, sternul propriu-zis este omologat cu o piesa situate intre oasele zonale anterioare. Ea se numeste sternul Tetrapodelor.
La toate amniotele [3], sternul se articuleaza cu coastele.

Coastele


          Coasele, impreuna cu sternul formeaza cutia toracica, care protejeaza inima si plamanii.
          La pesti coastele suplimentare ( superioare) se dezvolta independent.
          Coastele superioare ale amfibienilor sunt prezente la toate tetrapodele.
          La unele reptile coastele apartin vertebrelor dorsale, astfel contribuind la formarea carapacei. Insa, la unele reptile ( serpi), sternul si coastele lipsesc à si cutia toracica lipseste.
          La pasari exista coaste in regiunea cervicala si dorsala a coloanei. In prima regiune ele sunt rudimentare, iar in regiunea dorsala coastele sunt foarte bine dezvoltate, majoritatea articulandu-se la stern.
          La mamifere, coastele cervicale sunt foarte reduse, formand impreuna cu procesul transvers, procesul costo-transvers.




[1] Endoschelet= schelet in corpul vertebratelor
[2] Exoschelet= schelet aflat in afara corpului vertebratelor ( la pesti- solzii)
[3]Amniote= grup de vertebrate ( reptile, pasari, mamifere) ai caror embrioni sunt protejati de anexe embrionare: amnios si alantoida

Un comentariu: