duminică, 9 august 2015

Insectele

Insectele fac parte din regnul "Animalia". Acestea sunt deseori intalnite in zonele cu umiditatea crescuta.
Insectele au, din multe puncte de vedere, un organism complex. Iata principalele elemente care transforma o insecta intr-o fiinta "de ultima generatie":
  • Sistemul nervos Acest sistem, fara de care nici o fiinta, animal sau om, nu ar putea trai, la insecte acest sistem este reprezentat de ganglioni nervosa. Da, ati auzit bine, sistem nervos ganglionar. Acum va intrebati cum functioneaza. Rolul obisnuit al ganglionilor nervosa este de a hrani si proteja neuronii si nervii, insa acestia alcatuiesc un sistem "secundar" nervos, mai exact o retea care le asigura viata neuronilor. Insa, acestia, intr-un organism de proportii mici poate reprezenta un sistem nervos in toata regula, "alungindu-se" si transformandu-se in niste "cai de transport", iar pe langa ei, alti ganglioni nervosi ii hranesc si protejeaza.
    V-ati intrebat vreodata de ce aripile de libelula, dar nu numai, au acele "firicele"? Ei bine, aveti raspunsul aici:

    insectele pot atinge viteze uluitoare si pot face viraje bruste deoarece au acesti ganglioni nervosi pe aripi, marind de mii de oscilatia acestora, iar reteaua ganglionara din "creier" si din ochi le ofera reactii rapide in majoritatea situatiilor.
  • Organul vederii − ochii V-ati intrebat de ce insectele isi iau zborul la apropierea unui obiect de ele, chiar daca e in spatele lor? Ochii insectelor sunt de fapt un ansamblu de forma unei zmeure de "ochi mai mici", acelasi principiu ca la artropode. Acest ansamblu, desi pare imposibil, are o alcatuire similara retinei umane, doar ca mult mai sensibila la lumina si la orice schimabre de mediu.
  • Celelalte sisteme Ca orice vietuitoare, si insectele trebuie sa se hraneasca. Acest lucru se efectueaza cu ajutorul unor "organe" (de exemplu, la muste si albine, "trompa") care descompun substantele de la suprafata obiectului si le trimit direct in sange, unde "digestia" este continuata de celulele sangvine, apoi produsul final este trimis la ganglioni pentru a se reface.
Datorita acestor caracteristici uimitoare, singurele lucruri care le pot ucide sunt banda anti-insecte sau spray-ul. :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu