marți, 17 ianuarie 2017

Nucleul

Nucleul reprezinta centrul de comanda al celulei, el coordonand procesele biologice celulare fundamentale. Este prezent la majoritatea celulelor, exceptie facand hematiile adulte si celulele vaselor liberiene mature de la plante.
Este situat de obicei central si este singural in celula, putand insa exista si celule binucleate (hepatocitele) sau polinucleate (fibrele musculare striate).



  1. Nucleul prezinta o membrana dubla, strabatuta de pori prin care se face schimbul de substante intre nucleu si citoplasma; membrana exterioara prezinta atasati ribozomi, aceasta continuandu-se cu reticulul endoplasmatic rugos.
  2. La interior, nucleul prezinta carioplasma sau nucleoplasma. Aceasta este formata dintr-o solutie coloidala cu aspect omogen, cariolimfa si o parte dispersata sub forma de filamente lungi, subtiri si incolacite, alcatuind cromatina. Fiecare fibra de cromatina are un cromozom despiralizat, acesta condensandu-se si devenind vizibil la microscop inaintea diviziunii celulare.
  3. Nucleolul, in numar de 1-2, reprezinta niste corpusculi densi, sferici sau elipsoidali, lipsiti de membrana, dar delimitati de o cromatina densa. Acestia contin ADN, ARN si proteine si se dezorganizeaza inaintea diviziunii celulare si se reasambleaza la sfarsitul acesteia
Nucleul prezinta "centrala informationala si de control" a celulei, dar si "sediul ereditar" al acesteia, prin continutul de acizi nucleici, acesta purtand si transmitand informatia pentru sinteza proteinelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu